Business College Helsinki

Ammatillisen koulutuksen uusi innovaatio saa kansainvälistä tunnustusta: PopUpCollege sai Global Best Award palkinnon

Suomen Liikemiesten Kauppaopiston, Stadin ammattiopiston ja Tiimiakatemia Globalin yhteinen ammatillisen koulutuksen oppimisympäristö on saanut International education-business Partnership Networkin (IPN) Special Chair’s Global Best Award –palkinnon, joka luovutetaan juhlallisesti IPN:n konferenssissa Oslossa 16.9.2016.

popuppalkinto-paulahyytiainen-web

Opetustoimen päällikkö Paula Hyytiäinen

International education-business Partnership Networkin palkinnot ovat kaikkien kouluasteiden ympäri maailmaa haettavissa joka toinen vuosi. Hakumenettelyssä tuomaristo arvioi saapuneet hakemukset kuuden ennakkoon ilmoitetun kriteerin perusteella. – Tärkeää on myös kehitettyjen innovaatioiden ja toimintamallien toistettavuus missäpäin maailmaa tahansa, kertoo kilpailuhakemuksen tehnyt opetustoimen päällikkö Paula Hyytiäinen.

IPN:n organisaation taustalla on kansainvälisiä yrityksiä ja muita toimijoita, mm. NASA rahoittaa verkostoa. Oslon konferenssissa pääpuhujana onkin yksi NASA:n astronauteista. IPN:n päämaja, the Conference Board of Canada sijaitsee Ottawassa ja sieltä käsin verkostoyhteistyötä on tehty jo yli 20 vuoden ajan. Suomalaisella koulumaailmalla on ollut aikaisemminkin menestystä Global Best Award kilpailussa mm. vuonna 2014, jolloin Taloudellisen Tiedotustoimiston (TAT) Yrityskylä -oppimisympäristö tuli palkituksi.

Huipputuloksia ja elintärkeitä taitoja

PopUpCollege on koulun seinien ulkopuolella toimiva tiimioppimisen ja yrittäjyyden uudenlainen oppimisympäristö. Pilotti toteutettiin kahden kuukauden mittaisena kokeiluna keväällä 2016 Helsingin Kampin kauppakeskuksessa keskeisellä liikepaikalla.

Mukana PopUpCollegessa oli 7 eri ammattilan opiskelijaa Suomen Liikemiesten Kauppaopistosta ja Stadin ammattiopistosta. Valmentajaopettajia kokeilussa oli neljä, kaksi kummastakin oppilaitoksesta. Lisäksi päivittäiseen työskentelyyn osallistui Tiimiakatemia Globalin puolelta tiimioppimisen asiantuntija.

PopUpCollege pilotissa saavutettiin todella hyvät tulokset:
– Meidän talomme opiskelijat suorittivat kaikkinensa 670 osaamispistettä, mikä on noin 40 osaamispistettä opiskelijaa kohden – tämä siis kahdessa kuukaudessa! Tämä on erinomainen tulos, kun muistetaan, että perustutkinto-opiskelijan keskimääräinen vuositavoite on 60 osaamispistettä. Meidän opiskelijoistamme neljä sai koko tutkintonsakin valmiiksi, kertoo Paula Hyytiäinen.

Opiskelijoille ei annettu valmiita töitä, vaan vastuu oli heillä itsellään ja he jalkautuivat heti ensimmäisestä päivästä kauppakeskuksen yrityksiin hankkimaan opiskelijatiimeille sopivia projekteja. Opiskelijat tekivät mm. Marimekolle promotyötä Esplanadin puiston muotinäytöksen aikana, hoitivat myynninedistämistä yrityksille, pyörittivät Hakaniemen hallissa asusteputiikkia, osallistuivat ravintolapäivään ja järjestivät erilaisia tapahtumia. Kampin liikkeistä he saivat sponsoreikseen mm. Rajala Pro Shopin, joka luovutti kameran tiimien käyttöön ja Plantagenin, joka antoi kasveja ja kukkia oppimistilan sisustukseen ja avajaisiin.

– Opiskelijat saavuttivat elintärkeitä työelämätaitoja. He kasvoivat ottamaan vastuuta ja oppivat tunnistamaan omia vahvuuksiaan sekä tekemään avointa yhteistyötä erilaisen toimijoiden kanssa. Monen kohdalla vahvistui käsitys omasta unelmasta ja siitä, millaista työtä toivoisi pääsevänsä tulevaisuudessa tekemään. Opiskelijat saivat kasapäin positiivista kannustusta, Hyytiäinen summaa.

Omistajuutta, innostusta ja omannäköistä ilmettä

PopUpCollegen tilat olivat Kampin kauppakeskuksen toisessa kerroksessa näkyvällä paikalla.
– Kampin kauppakeskus oli todella tyytyväinen PopUpCollegeen. Kriteerinä PopUpCollegen ottamiseen oli se, että opiskelijoiden toiminnan ja läsnäolon pitää sopia Kampin ilmeeseen, tuoda positiivista innostusta ja nuorta energiaa.

Kampissa PopUpCollegen oppimistilan opiskelijat saivat tuunata itsensä näköiseksi. Muutama Stadin opiskelija teki tilaan sisustussuunnitelman ammattiosaamisen näyttönä. Kalustaminen ja sisustus toteutettiin kierrätysperiaatteella. Ainoastaan pieni jääkaappi ostettiin opiskelijoiden toiveesta.

Palkinto koulutuksen ja liike-elämän yhteistyöstä

International education-business Partnership Networkin palkinnot annetaan koulutuksen ja liike-elämän kumppanuudesta. Tästä PopUpCollege oli loistava esimerkki, Kampin kauppakeskuksessa toimii yli 150 erilaista yritystä ja palvelupistettä. Monipuolinen yritysympäristö antaa hyvän pohjan monimuotoiselle yhteistyölle ja erilaisille projekteille.

IPN Global Best Awards palkinnon hakijat voivat hakea eri maanosittain. Jossain tilanteessa hakemus voi kattaa useammankin maanosan. Kaikkia hakemuksia tuomaristo arvioi samalla kriteeristöllä:

  • työllistyvyyden parantaminen
  • kokemuksellisen oppimisen laajuus
  • työelämätaitojen hankkiminen
  • nuorten osallistuminen yhteistyön suunnitteluun ja toteutukseen
  • kumppanuuden ja toimintamallin toistettavuus
  • toimintamallin erinomaisuus

Syyskuussa IPN:n konferenssissa on palkinnon vastaanottamisen lisäksi mahdollista esitellä PopUpCollegea Cafe Conversationissa, jossa eri puolilta maailmaa tulevat delegaatiot kiertävät kuuntelemassa erilaisia verkostoyhteistyön malleja.

Osloon lähtee meidän oppilaitoksesta Paula Hyytiäinen, Stadin ammattiopiston rehtori Leena Mäkelä sekä Jukka Hassinen Tiimiakatemia Gloablista.

PopUpCollegen menestystarina saa jatkoa. Opetushallitukselle on jätetty hankerahahakemus samalla ydinverkostolla. Uutena toimijana mukaan on liittymässä Salon seudun ammattiopisto. Jos hyvin käy, uusi PopUpCollege starttaa heti vuoden vaihteen jälkeen. Oppimisympäristön seuraava sijaintipaikka on vielä arvoitus.

Lue mediatiedote

    Business College Helsinki

    Päätoimittaja - viestinta@bc.fi