Merkonomi:
liiketoiminnan perustutkinto työn ohessa iltaopiskeluna tai oppisopimuksena

Opiskele merkonomiksi tai datanomiksi peruskoulun jälkeen tai aikuisena

Voit opiskella työnohessa tarvittavat valmiudet ja näyttää osaamisen työelämässä. Näin pätevöidyt merkonomiksi. Liiketoiminnan perustutkinnolla voit hakea jatko-opiskelemaan korkeakouluihin ja yliopistoihin.

Merkonomitutkinto eli liiketoiminnan perustutkinto työn ohessa sopii sinulle esimerkiksi, jos sinulla on jo liiketalouden alan työpaikka, mutta tutkinto puuttuu. Voit hakea opiskelemaan, vaikka sinulla ei hakuhetkellä olisi työpaikkaa tai voimassa olevaa työsopimusta.

Työskentelet tai tähtäät esimerkiksi näihin tehtäviin:

Palvelualalla:
myyntiedustaja, myyntiassistentti, markkinointiassistentti, yrittäjä
Kaupan alalla: asiakaspalvelija, tuote-esittelijä, kaupan alan myyjä, kassavastaava, yrittäjä
Finanssialalla: palveluneuvoja, asiakasneuvoja, pankkitoimihenkilö, vakuutusneuvoja, yrittäjä
Taloushallinnon alalla: taloushallinnon assistentti, kirjanpitäjä, yrittäjä

Sisältö ja toteutus

Liiketoiminnan perustutkinnossa, merkonomi, on pakollisia ja valinnaisia tutkinnon osia ja niihin valmistavaa tutkintokoulutusta. Jokaisen kanssa laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma lähtötilanteen ja tavoitteen perusteella. Katso tästä, mitä henkilökohtaistamisella tarkoitetaan.

Tässä linkki tutkinnon perusteisiin, joista voi tutustua tutkinnon rakenteeseen. Katso tästä esimerkki koulutuksen sisällöstä.

Jatkuvan haun aikataulu:

-haku päättyy 28.2.2018 opiskelu alkaa maaliskuussa
-haku päättyy 15.8.2018, opiskelu alkaa syyskuussa
-haku päättyy 28.9.2018, opiskelu alkaa marraskuussa

Merkonomi oppisopimuskoulutuksena yhteistyössä Ava-instituutin kanssa, hae 27.5. mennessä.

HUOM! Liiketoiminnan perustutkinnon uudet tutkinnon perusteet tulevat voimaan 1.8.2018. Tammikuussa aloittavat opiskelijat opiskelevat vielä kevään 2018 nykyisten tutkinnon osien mukaisesti ja siirtyvät syksyllä 2018 opiskelemaan uusien tutkinnon osien mukaisesti. Käytännössä tämä saattaa tarkoittaa muutosta opiskeluaikojen pituudessa. Osaamisalat poistuvat kokonaan ja rakennekaaviot eivät ole enää ajankohtaisia 1.8.2018 alkaen.

*Työkokemuksen riittävyys arvioidaan tapauskohtaisesti. Voit päästä aikuisten iltaopintoihin työkokemuksella, jos alan työkokemuksesi voidaan tunnustaa osaksi opintoja.

Tutkintokoulutus

Opiskelet vain niitä asioita tutkinnossa vaadittuja taitoja ja tietoja, joita et vielä osaa tai jotka kaipaavat päivitystä. Jokaisen kanssa laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma opiskelijan lähtötilanteen ja tavoitteiden perusteella.

Tutkintokoulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna, jossa yhdistyvät lähiopetus, verkko-opiskelu sekä työhön sovellettavat oppimistehtävät. Opiskelet enintään kahtena iltana viikossa klo 16.00 – 19.00, joten voit opiskella merkonomiksi jäämättä pois työelämästä. Lisäksi opiskelu edellyttää itsenäistä panostusta. Opiskelu sujuu parhaiten, kun sinulla on käytettävissä tietokone ja nettiyhteys. Työpaikalla tapahtuva opiskelu on keskeinen osa koulutusta.

Lähiopetus tapahtuu arki-iltaisin Suomen Liikemiesten Kauppaopistossa osoitteessa Rautatieläisenkatu 5, Helsinki, aivan Pasilan rautatieaseman läheisyydessä.

Tutkinnon suorittaminen näytöissä

Liiketoiminnan perustutkinnon, merkonomi, näytöt suoritat aidoissa työtehtävissä silloin, kun sinulla on hallussa vaadittu osaaminen. Työpaikka voi olla esimerkiksi sinun oma työpaikkasi liiketoiminnan alalla. Työpaikalta tarvitset arvioijan, joka arvioi näyttösi yhdessä opettajan kanssa. Mikäli sinulla ei ole alan työpaikkaa, se pitää hankkia.
Näytöt etenevät henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmassa sovitulla tavalla, henkilökohtaisen aikataulun mukaisesti.

Kesto ja hinta

Perustutkinto on maksuton. Tutkinnon suorittaminen on mahdollista myös oppisopimuskoulutuksena.

Opiskelija sitoutuu hankkimaan opetuksessa käytettävät välineet, kuten kirjat.
Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi, kestää yhdestä kahteen vuotta, tyypillisesti 1,5 vuotta. Tutkinnon suorittamisaikaan vaikuttavat mm. aiemmat opinnot sekä työkokemus. Aikaisempi kokemuksesi voi lyhentää opiskeluaikaasi.

Katso nyt haussa olevat koulutukset

Ota yhteyttä ja kysy lisää merkonomin näyttötutkintokoulutuksesta:
Siikku Haataja, projektipäällikkö | 044 775 6445 |
Tea Huikko, koulutuskoordinaattori | 040 726 1255 |